Fina kakfat i flera våningar kan man knåpa ihop av några gamla uddafat i olika storlekar. Det finns visst färdiga mittpinnar att köpa också, men jag har gjort mina själv med gängad metallstav och muttrar och plattor efter att ha sett liknande skapelser i ett bageriskyltfönster i Amsterdam. Lite pilligt är det allt, men väldigt roligt. Man får räkna med ett visst svinn när man borrar i faten så det gäller att ha några back-up fat på lager.

Detta behövs:

Fat i olika storlekar (obs! bottentallriken måste ha en kant som är högre än muttern för att allt ska stå stadigt). T.ex. en knopp alternativt en kopp till toppen.

En gängad metallstav och muttrar och plattor i samma storlek (jag har använt 5M). Det går åt dubbelt så många muttrar och plattor som man har tänkt att ha fat i tornet.


Metallsåg för att såga till önskad längd på stången (de brukar vara 1 meter långa), metallfil för att jämna till stången vid behov. Borrmaskin med stenborrsbit i samma storlek som staven. Silvertejp att sätta under och på tallriken där hålet ska borras. Bra underlag för borrning och t.ex. en gammal handduk att lägga under tallriken när man borrar.

Gör såhär:
Preparera faten med silvertejp och märk ut mitten. Borra försiktigt men bestämt hål i tallrikarna. Såga till stången i önskad längd och jämna till med filen om den blivit taggig. Börja nerifrån och stick staven in bottentallriken och skruva fast en platta och en mutter under den. Skruva sedan ner en platta och mutter ovanifrån för att fästa tallriken. Fortsätt med först en mutter och sedan en platta ner till önskad plats för nästa fat, lägg på fatet och fixera med platta och mutter. Fortsätt tills alla tallrikar är på och avsluta med en kopp fastsatt på samma sätt eller en knopp. Faten kommer lossna lite under arbetets gång och behöver skruvas åt ordentligt när allt är färdigt. Nu fattas bara kakorna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar